Ongelmatilanteissa on ehdottoman tärkeää ettet jää ongelmasi kanssa yksin. Otathan yhteyttä yhdistyksen toimihenkilöön mikäli sinulla on kysyttävää liittyen uuteen tulokkaaseen. Toimihenkilöiden yhteistiedot löydät yhteystietosivultamme.
Apua ongelmiisi voit saada myös Kiva-teamilta, joka perustuu pehmeään ja luonnonmukaiseen koirankoulutukseen http://www.kivateam.fi/
Ohessa ongelmien selvityspaketti, joka on lainattu Tammen kirjasta Koiraongelmia ja ongelmakoiria (Anders Hallgren). Neuvoja ja opastuksia on varmasti yhtä monta kuin on neuvojaakin. Nämä neuvot ovat ohjeellisia, eivätkä välttämättä ainoita oikeita. Perehdy neuvoihin ja sovella niitä koirallesi sopivaksi.
[tab]
[tab_item title=”Pelko ihmisiä kohtaan”]Tässä on kysymys pelosta ilman suurempaa aggressiivisuutta. Opetus koskee koiria, jotka pelästyvät nähdessään hieman vieraan ihmisen ja yrittävät väistää tai piiloutua, kun joku haluaa tervehtiä.
Tavallisesti syynä on pentuiässä koettu sokki tai pelästyminen. Vieläkin yleisempää on, ettei ihmisarat koirat olekaan erityisen arkoja. Kaikki johtuu ihmisten vääränlaisesta ruumiinkielestä. Koirat reagoivat siihen, että ihmiset käyttävät uhkauseleitä: tuijottavat silmiin, kulkevat kohti, kumartuvat yläpuolelle ja paljastavat hampaansa.
Työskentelyssä käytetään avustajia ja oletetaan, että koira oppii tuntemaan tarpeeksi monta ihmistä, se yleistää ja alkaa hyväksyä yhä useampia.
Koiralle esitellään aluksi avustajia, jotka herättävät siinä vähiten pelkoa.
Avustaja kyykistyy kylki koiraan päin. Pää pois käännettynä. Ojennetussa kädessä on makupala.
Avustaja on kyykyssä kasvot koiraan päin, mutta katsoo muualle, ei koiraan.
Nyt avustaja seisoo kylki koiraan päin, pää pois käännettynä, makupala kädessä.
Avustaja seisoo koiraan päin kääntyneenä, juttelee sille ja kutsuu sitä nimeltä. Makupalaa ojentaessa hän ei saa kumartua, vaan hänen on kyykistyttävä.
Nyt koira on paikoillaan ja avustaja tulee koiraa kohti, ei kuitenkaan suoraan, vaan suuntaa askeleensa vähän sivuun. Avustaja pysähtyy koiran viereen, antaa makupalan ja jatkaa sitten matkaa.
Kehu koiraa ylenpalttisesti kun se on avustajan luona, mutta älä taputa sitä. Se saattaa olla niin jännittynyt, että kokee sen kielteisenä. Koiraa ei saa missään nimessä pakottaa – se lisää pelkoa![/tab_item]
[tab_item title=”Ahdistunut koira”]Jotkut koirat näyttävän pelkäävän kaikkea, aivan kuin pelko asuisi niissä. Ahdistuneisuus ei yleensä liity tiettyyn esineeseen tai erityiseen ilmiöön, vaikka toiset tilanteet voivat aiheuttaa enemmän ahdistuneisuutta kuin muut. Pelko puolestaan liittyy aina johonkin esineeseen tai ilmiöön.
Ahdistunut koira vaikuttaa usein rauhattomalta ja se on vaikea pysyä paikallaan. Se kuljeskelee ympäriinsä, vikisee ja vinkuu ilman näyvää syytä. Ahdistunut koira on myös liiallisen herkkä, mikä johtuu siitä, että koira on koko ajan valmis pakoon tai puolustautumiseen.
Ahdistuneisuus saa koiran reagoimaan ahdistusta vähentävin reaktioin. Tällainen koira on niin myöntyväinen, että sille on vaikea opettaa mitään. Kun sen pitäisi istuutua, se menee makuulle, kun sen pitäisi mennä maahan, se näyttää siltä, kuin luulisi, että se hakataan puolikuoliaaksi.
Näiden reaktioiden vuoksi koiraa ei voi pakottaa tai rangaista, se vain lisäisi ahdistusta. Kovat otteet, mm. koiran nostaminen taluttimella istumaan, lisää ahdistuneisuutta ja saa koiran painautumaan entistä tiukemmin maahan. Omistajan pitää houkutella koira istumaan makupalalla.
Varhainen sokki on tavallisesti syynä siihen, että koirasta tulee ahdistunut pitkälle aikuisikään, mutta aiheuttajia voi olla paljon muitakin. Syyt on selvitettävä huolellisesti, ettet yritä korjata vain oireita. On hyvä huomioida erityisesti kivun ja hormonihäiriöiden aiheuttamat ilmiöt.
Jos syynä ei todennäköisesti ole kipu tai hormonihäiriö, anna koiralle sokin jälkihoitoa ensin kuukauden ajan. Vältä aluksi niin paljon kuin mahdollista kaikkea sellaista, mitä koira pelkää. Aloita sitten totuttamalla se sellaiseen, mikä vaikuttaa vähiten pelottavalta. Alä pakota koskaan, vaan yrittäkää harjoitella vähän joka päivä[/tab_item]
[/tab]