Kaikki yhdistyksemme kautta Suomeen tulevat koirat on rokotettu rabiesta, penikkatautia, parvoa, kennelyskää, tarttuvaa maksatulehdusta ja leptospiroosia vastaan. Lisäksi koirat testataan verikokeella penikkataudin, parvon, ehrlichian, babesian, sydänmadon, giardian ja leishmanian varalta. Kaikki maahantulevat koirat saavat myös ulkolois- sekä sisäloishäädöt. Koirat ovat steriloituja, tunnistusmerkittyjä mikrosirulla sekä niillä on EU:n lemmikkieläinpassi.
Noudatamme maa- ja metsätalousministeriön asettamia tuontivaatimuksia kaikessa toiminnassamme, mutta toimimme lisäksi selvästi näiden vaatimusten yli rokotusten, testien ja ulkoloishäätöjen osalta. Testeistä, rokotuksista ja eläinlääkärin tutkimuksista huolimatta löytökoiran terveydentilasta ei voi koskaan olla täyttä selvyyttä. Koirilla voi olla piileviä sairauksia, joita ei huolellisellakaan eläinlääkärin tutkimuksella löydetä. Siksi yhdistys ei voi taata, että maahantullut koira olisi täysin terve. Uuden omistajan tulee varautua koiran terveydentilan seuraamiseen ja koiran välittömään viemiseen eläinlääkärille, mikäli sen terveydentilassa havaitaan jotain epätavallista. Suosittelemme myös ulkomailta Suomeen tuleville koirille vielä kertaalleen varmuuden varmistamiseksi annettavan kotona/kotihoidossa 5-10 päivän Axilur-matokuurin ja joko Frontline tai EffiPro-ulkoloishäädön.
Suomeen tulevat koirat saattavat olla useamman sukupolven katukoirien jälkeläisiä. Siksi sopeutuminen sisällä asumiseen voi viedä aikansa, ja koiralle tulee antaa aikaa ja mahdollisuus totutella uusiin asioihin rauhassa. Koiralle voi joutua opettamaan esimerkiksi sisäsiisteyden aivan alusta alkaen. Samoin yksinoloon sopeuttamiseen tulee varautua. Tähän mennessä Suomeen tulleet koirat ovat olleet erittäin sopeutumiskykyisiä eikä juurikaan suuria ongelmia ole esiintynyt, mutta tästäkin huolimatta uuden löytökoiran omistajan tulee aina varautua siihen, että erilaisia käyttäytymisongelmia voi ilmetä. Onneksi ne ovat lähes poikkeuksetta ratkaistavissa ja kaikissa ongelmissa kehoitamme olemaan välittömästi yhteydessä koiravaraajaan.
Ulkomailla tarttuvien tautien tilanne on erilainen kuin Suomessa johtuen maan sijainnista etelämpänä. Siellä esiintyy tauteja, jotka Suomessa ovat tuntemattomia. Nämä taudit ovat sielläkin harvinaisia, mutta koska niiden esiintyminen on kuitenkin mahdollista, haluaa Pelastetaan Koirat ry kantaa vastuunsa asiasta. Yhdistys pyrkii tuomaan Suomeen mahdollisimman terveitä koiria, ja sen vuoksi koirat testataan verikokeella ehrlichian, babesian, sydänmadon, giardian ja leishmanian varalta. Testit eivät kuitenkaan ole 100 % varmoja, joten suosittelemme uudelleentestausta noin puolen vuoden kuluttua Suomeen saapumisesta. Alta voit lukea lyhyet tiivistelmät sairauksista.
Trooppisissa ja subtrooppisissa maissa koiran ehrlichioosi on ruskean koirapunkin levittämän Ehrlichia caniksen aiheuttama infektio. Kliiniset oireet ovat akuutissa vaiheessa suhteellisen lievät: kuume, syömättömyys, lymfadenopatia, silmä- ja sierainvuoto sekä hengenahdistus. Koirat toipuvat tavallisesti akuutista vaiheesta ilman hoitoa, mutta voivat jäädä pysyvästi infektoituneiksi, jolloin ne voivat sairastua myöhemmin taudin krooniseen muotoon. Ehrlichioosi voidaan hoitaa tietyillä antibiooteilla.
Lähteet: http://www.vetinfo.com/derlick.html Mikael Granholm: Ehrlichia canis –infektio. Koiran eksoottisempi ehrlichioosi. Tapausselostus. Suomen Eläinlääkärilehti 5/1997
Koiran babesioosia esiintyy maailmanlaajuisesti. Tauti leviää Dermacentor-puutiaisten, kuten ruskean koirapunkin, välityksellä. Taudin aiheuttaa Euroopassa koirilla yleensä Babesia canis canis -alkueläin. Nämä alkueläimet hakeutuvat punasoluihin ja saavat niissä aikaan punasolujen hajoamista ja hemolyyttisen anemian oireita. Babesioosi-diagnoosi koiralla tehdään havaitsemalla loiset punasoluissa tai PCR-tutkimuksella. Tyypillisimpiä oireita babelioosiin sairastuneilla koirilla ovat syömättömyys ja uneliaisuus. Sairastuneen koiran hoitoennuste on hyvä, mikäli sairaus diagnosoidaan ja hoidetaan ajoissa, mutta vaikeasti sairaat tai vaille hoitoa jäävät eläimet voivat menehtyä.
Lähteet: Louhelainen, Spillmann:Tapausselostus: Babesia canis -tartunta koiralla. Suomen Eläinlääkärilehti 3/2009 http://www.sell.fi/user_files/elainlaakarilehti/english/articles/tieteellinen3_09.pdf
Sydänmatotautia aiheuttaa parasiitti Dirofilaria immitis, jota monet eri hyttyslajit levittävät koiriin. Dirofilaraasia esiintyy Euroopassa erityisesti Välimeren maissa sekä trooppisilla alueilla. Sydänmatojen toukat vaeltavat koiran keuhkovaltimoihin ja alkavat kasvaa siellä aiheuttaen lopulta oireita. Sydänmatotaudin oireet vaihtelevat voimakkaasti ja osa tautiin sairastuneista koirista voi olla täysin oireettomia. Tavallisia oireita ovat hengitystieoireet: yskä, rasituksen siedon lasku, muuttuneet hengitysäänet ja dyspnea. Vakava-asteisissa sydänmatosairauksissa oireena on sydämen oikean puolen vajaatoiminta. Sydänmato ei tartu koirasta koiraan tai ihmiseen, tauti tarttuu ainoastaan hyttysen pistoksen välityksellä. Näin myös ulkomailla matkustavat koirat voivat saada sydänmatotaudin. Sydänmatojen häätäminen on työlästä, mutta mahdollista.
Lähteet: Rekola, Dillard, Järvinen: Leishmaniaasi ja sydänmatotauti tuontikoiralla – tapausselostus. Eläinlääkärilehti 12/2003
Leishmanioosi on alkueläimen aiheuttama sairaus, jota esiintyy pääasiassa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Alkueläin leviää infektoituneen hietasääsken mukana, kun sääski käy imemässä koirasta verta. Hietasääskiä ei esiinny Suomessa, joten tauti ei voi levitä täällä. Loinen leviää tartunnan saaneen koiran valkosoluihin ja alkaa lisääntyä niissä. Taudin oireita ovat mm. ihomuutokset, kuume sekä pernan, maksan ja imusolmukkeiden suurentuminen. Tautiin sairastuneita koiria ei voida kokonaan parantaa, mutta oikealla lääkityksellä taudin etenemistä voidaan hidastaa ja oireita lievittää jopa niin hyvin, että koira saadaan oireettomaksi.
Lähteet: http://www.petvetkamu.com/kirjoituksia_files/Leishman.htm
Giardia on alkueläimiin kuuluvat yksisoluinen, kaikilla selkärankaisilla tavattava suolistoloinen, jota tavataan maailman laajuisesti. Giardia duodenalis (intestinalis/ lamblia) on kanta, joka infektoi sekä ihmistä ja seuraeläimiä eli on zoonoosi, infektio, joka voi tarttua eri selkärankaisten välillä. Erityisesti koiran- tai kissanpennuilla, pienillä vauvoilla tai vastustuskyvyltään heikompien, esim iäkkäiden henkilöiden on mahdollista saada tartunta, mutta käytännössä vain jos koira on giardiassaan aktiivisessa vaiheessa, eli sillä on selkeitä kliinisiä oireita. Giardiainfektio on maailmalla yleinen. Suurin osa sairastuneista on pentuja tai nuoria aikuisia. Aikusilla se jää usein diagnoisoimatta, koska infektio voi hyvin olla oireeton. Oireita ovat laihtuminen, vaalea, pahanhajuinen ripuliuloste, jopa vesiripuli, oksentelu, apaattisuus, yleiskunnon huonontuminen. Giardia hoidetaan Suomessa 7-10 päivän Axilur kuurilla.