Pelastetaan Koirat ry on perustettu vuonna 2001 ja siten se on vanhin suomalainen edelleen aktiivisesti toimiva rescueyhdistys. Yhdistyksen toimintaideologiaan on aina kuulunut auttaa siellä missä avuntarve on suurinta ja siitä syystä yhdistys auttaa nykyisin Montenegrossa. Pelastetaan Koirat perustettiin alunperin Tallinnan koiratarhan, Kodutute Koerte Varjupaikan, asukkien elinolosuhteiden parantamiseksi ja uusien kotien löytämiseksi sekä asenteiden muokkaamiseksi virolaisessa eläintenpitotavassa.

Yhdistyksen tulevat perustajajäsenet olivat toimineet kukin tahoillaan vuoden 2001 alusta lähtien Viron katukoira-asioiden parissa. 31.8. 2001 joukko samanhenkisiä eläinihmisiä istui alas ja piti yhdistyksen perustamiskokouksen. Ensimmäinen virallinen tarhamatka tehtiin heti jo seuraavana päivänä, jolloin Varjupaikasta lähti kolme onnellista koiraa uusiin koteihinsa Suomeen. Toimintamme kasvoi ja yhdistyksen avustuskohteet laajenivat muillekin Viron koiratarhoille vuosien varrella. Vaikka toiminta keskittyi pääasiallisesti Viron puolelle, yhdistys on aina auttanut resurssiensa mukaan myös Suomen löytökoiria -ja kissoja. Virossa paikalliset eläinsuojelutahot aktivoituivat ja tilanne muuttui kymmenen toimintavuotemme aikana huomattavasti parempaan suuntaan, niin ettei esim. katukuvassa ollut enää nähtävissä laisinkaan katukoiria. Myös valistustyö sterilisaatioiden sekä mikrosirutusten tärkeydestä alkoi tuottaa tulosta ja mm. Tallinnassa mikrosirutus tuli lakisääteiseksi.

Meidän oli aika lähteä eteenpäin ja tilannetta kartoittavien mm. Latviaan kohdistuneiden tutustumis -ja avustusmatkojen jälkeen teimme päätöksen siirtyä vuonna 2011 Romaniaan, jossa tuolloin oli arvioiden mukaan koko EU-alueen pahin katukoiratilanne. Pääyhteistyötahoksemme Romaniassa nousi elokuussa 2011 Etelä-Giurgiussa sijaitseva MAP-koiratarha, jonne saatiin yhteistyöllä rakennettua alun tyhjälle peltokaistaleelle nousseet mm. eläinklinikkarakennus, koiratalo, karanteenitilat, kaivo vesijärjestelmineen, aurinko -ja tuulienergiajärjestelmät, kameravalvonta, eläinklinikkarakennus, wc, suihku, työntekijöiden asuintilat yms.

2017 vuoden aikana, kuuden vuoden työskentelyn jälkeen koimme oman työmme MAP:ssa tehdyksi, koska avustustarhamme infrastruktuuri oli saatu hyvälle mallille ja tarhalle oli löytynyt meidän lisäksemme muita avustavia tahoja mm. Saksasta ja Suomesta. Tarha pystyi jatkamaan toimintaansa omin avuin ilman, että meidän apumme olisi ollut enää välttämätöntä tai omien periaatteidemme mukaista. Meidän oli tullut taas aika siirtyä toimintaideologiamme mukaisesti sinne, missä avuntarve on täysin elementaarisella tasolla ja missä jopa pienilläkin asioilla on mahdollista saada eläinten elinolosuhteisiin parannuksia.

zarkovica

 

Kartoittaessamme jälleen Euroopan katukoiratilannetta tiemme vei elokuussa 2017 Kroatiaan, Zarkovican koiratarhalle. Zarkovicassa yli 300 koiraa elää sodan runtelemilla raunioilla Dubrovnikin kukkuloilla. Tarhaa on vetänyt 2004 vuodesta lähtien Sandra Sambrailo, joka aloittaa vuoden joka ikisen aamun kantamalla ruokasäkkejä ja suuria vesikanistereita kivisen kukkulan rinteitä, jotta jokainen tarhan asukki ehtisi saada päivän ruoka-annoksensa. Tarhalla ei ole sähköjä, ei juoksevaa vettä, vessaa tai montaa muutakaan nykyaikaisen elämän peruselementtiä. Osalla koirista on makuusijanaan kesät talvet vain kivinen ja tuulinen kukkulanrinne. Eläinlääkäriin pääsy, jokapäiväinen ruoka eikä juomavesikään ole tällä tarhalla aina varma asia.

Autoimme Sandraa kaksi vuotta minä aikana yritimme monia eri vaihtoehtoja tilanteen parantamiseksi. Lahjoittajien avulle hankimme tarhalle uuden työmaaparakin, jossa sekä Sandra että koirat saavat suojaa säältä, yritimme saada koiria leikattua, uusia häkkejä rakennettua, mutta Sandran kieltäessä näiden asioiden tapahtuvan, emme voi tuhlata aikaamme loputtomasti paikassa, jossa apuamme ei kaivata.

Vuonna 2018 löysimme Montenegron ja sieltä paikallisia eläinsuojeluihmisiä, jotka todella kipeästi haluavat meiltä apua, tarvitsevat sitä aidosti ja näemme vihdoin, että meidän apumme otetaan vastaan ja sen avulla voidaan muuttaa Montenegron kokoisen valtion katukoiratilannetta.

Tällä hetkellä Milica, paikallinen eläinsuojeluihminen, koordinoi sterilointiprojektiamme Bar-Sutomore alueella ja vie toistakymmentä eläintä leikattavaksi kuukausittain.

Yhdistys toimii täysin vapaaehtoistyöllä ja jäsenet ovat päätoimisesti työssä käyviä tai opiskelijoita, osa perheellisiä.

Rahalahjoitukset

Rahalahjoituksen voit tehdä Nordean tilillemme FI85 1376 3000 1213 66.

Lahjoitusta tehtäessä on toivottavaa käyttää viitenumeroa, jotka ovat seuraavat:

1012 = Yleiset lahjoitukset
1070 = Eläinten kulukorvaukset
1038 = Vanhat koirat -projekti
1041 = Kummikoirat
1067 = Ruokakeräys
1083 = Lahjoitukset eläinlääkärikuluihin
1106 = Lahjoitukset kissoille
1119 = Sterilointiprojekti
1151 = Kotia Kohti
1122 = Hätärahasto
1216 = Lahjoitus Spasi Meyan koiratarha/ Montenegro
1229 = Montenegron eläimet

Seuraavat viitenumerot suoritetaan tilillemme FI58 1159 3000 1110 48:

1009 = Jäsenmaksut
1025 = Tuotemyynti (mm. verkkokaupan ostokset)
1070 = Eläinten kulukorvaukset

Yhdistyksen kannatusjäseneksi voit liittyä tallettamalla 20 euroa Nordean tilillemme FI58 1159 3000 1110 48. Yhdistyksen tilinhoitomaksujen pienentämiseksi käytä viitenumeroa 1009. Sen jälkeen täytä lomake jäsenanomus-sivulla.

Pelastetaan Koirat ry:lle on myönnetty keräyslupa RA/2020/576 ajalle 19.05.2020-18.05.2022 Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko maahan.