HÄTÄHUUTO MONTENEGROSTA!

HÄTÄHUUTO MONTENEGROSTA!

Avustusmatkamme vei meidät tällä kerralla myös Montenegroon. Olimme kuulleet talven mittaan avunpyyntöjä ja kertomuksia maan todella järkyttävästä tilanteesta katukoirien -ja kissojen suhteen ja päätimme lähteä paikan päälle.

Eläimillä, joilla on omistaja ei vaikuta olevan täällä paljoakaan parempi tilanne kuin kodittomilla. Paikalliset auttajat kertovat eläimiin kohdistuvasta silmittömästä julmuudesta sekä mm. järjestetyistä koiratappeluista, joihin myös poliisit ottavat innokkaasti osaa lyöden vetoa voittajasta. Katukoiria käytetään taistelukoirien harjoittelussa. Esim. pentuja pyydystetään kaduilta ja heitetään niiden aitaukseen revittäviksi. Virkavallan puoleen on täysin turha kääntyä minkään eläimen ollessa hädässä, sillä puhelu poliisilaitokselle saa aikaan luultavammin vain naurunremakan.

Juuri nyt turistikauden ollessa alkamassa Montenegron eläimet ovat kaikkein suurimmassa vaarassa. Myrkytykset ovat täysin arkipäivää, eläinten päälle ajetaan autoilla ja koiria ammutaan kaduilla. Paikallinen tapa päästä eroon koiranpennuista on heittää ne jyrkänteeltä mereen. Myös uuden vuoden juhlinnan alla myrkytykset ovat hyvin tavallisia, kun juhlijoita ei haluta häiritä ruokaa etsivillä säälittävän näköisillä vaeltelijoilla. Jopa ylimääräiseksi käyneen hevosen saattaa tavata kaupunkialueelta.

Jugoslavian entinen osa, Serbia ja Montenegron liitosta vasta vuonna 2006 itsenäistynyt Montenegro on tällä hetkellä pitkällä EU-jäsenyysneuvotteluissaan. Heidän on erityisen tärkeää näyttää ulkopuolisten silmille kelvollisuutensa Euroopan Unioniin. Unelma EU-jäsenyydestä tarkoittaa käytännössä myös ”katujen siivoamista” ja pakollisia kunnallisia koiratarhoja.

Paikallisten auttajien mukaan näille tarhoille ”katoaa” erityisesti osa vanhemmista koirista. Osa auttajille tutuista, nuoremmista katukoirista on löytynyt kuljetettuna turistialueiden ulkopuolelle.

Suurimpana ongelmana kunnallisilla tarhoilla on, että määrärahat on käytetty loppuun ties mihin ja koirien ollessa lukittuna häkkeihin niillä ei ole pienintäkään mahdollisuutta löytää ruokaa. Vapaudessa eläimillä olisi edes pieni mahdollisuus selviytyä. Kunnallisilla tarhoilla, joihin kerätään suuria joukkoja koiria on nälkäkuoleman lisäksi vitsauksena myös tarttuvat, tappavat taudit kuten parvo ja penikkatauti. Ja on turha kuvitellakaan, että sairaille eläimille järjestettäisiin apua, ne vain jätetään kitumaan kuoliaaksi.

Etelä-Euroopan maissa, joissa on keväästä pitkälle syksyyn tukahduttavan kuumaa, talven viima, muta ja jäinen sade on koirille jopa pahempaa kuin lumi. Tämän jäätävän kosteuden vuoksi koiria menehtyy jatkuvasti keuhkokuumeeseen ja vastustuskyvyn laskiessa myös moniin muihin tauteihin, niin kaduilla kuin puutteellisilla tarhoillakin.

Meille jokainen apua tarvitseva koira on samanarvoinen oli se sitten yksi -tai monirotuinen. Siitä huolimatta hämmästyimme hylättyjen rotukoirien suurta määrää Montenegrossa. Huskyt, saksanpaimenkoirat, rottweilerit, bokserit, erilaiset laumanvartijat, noutajat ja taistelukoirarotuiset koirat yrittävät etsiä ruokaa kaikkialla monirotuisten joukossa. Myös näin suurten laumojen näkyminen kaupunkien ydinkeskustoissa yhä edelleen tuntui hurjalta jopa Romaniassa viettämiemme vuosien jälkeen.

Olemme seuranneet yli 17 vuoden ajan kodittomien eläinten tilannetta Euroopassa. Kuitenkin nyt EU:hun nousemassa olevien Balkanin maiden tilanne järkyttää.

Annamme kuvien kertoa Montenegron eläinten lohduttomasta tilanteesta lisää. Suurin osa kuvien koirista on yhä edelleen turvattomana kaduilla. Osalla on parhaillaan juoksut, moni on viimeisillään tiineenä, mikä tarkoittaa taas uusia ja uusia koiralapsia kaduille kärsimään.

Älä vain sääli, vaan tee oma parhaasi auttaaksesi! Pienilläkin hyvillä teoilla on todella suuri merkitys näiden koirien elämään.

Juuri nyt yhdistyksen tilille FI85 1376 3000 121366 HÄTÄKERÄYKSEN viitenumerolla 1122 lahjoitetut varat tullaan käyttämään näiden eläinten auttamiseksi.

Pelastetaan Koirat ry:lle on myönnetty keräyslupa RA/2017/1155 ajalle 13.11.2017-12.11.2019 Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko maahan.

ps. päivitämme myös Zarkovican tilannetta pian.