Pieni Kerttu-mummo tarvitsee apuanne

Kerttu_tam17

Kerttu löytöhetkellä kadulla

Haluaisin kertoa teille koirasta, joka lensi meille Romaniasta kotihoitoon joulukuun alussa.

Sen silmissä on niin viisas katse ja harmaat karvat kuonossa kertovat omaa tarinaansa eletyistä vuosista. Sen luonne on kultainen ja nöyrä. Kun silitän sen silkkistä turkkia, se sulkee silmänsä ja kurisee kuin kissa. Ja minä mietin, että kumpa se osaisi kertoa tarinansa.. Ja heti perään, että ei ehkä sittenkään.. Ehkä on parempi, etten tiedä kaikkea sitä, mitä tämä pieni on kokenut ja nähnyt. Kuinka monta kylmää ja nälkäistä yötä ja päivää? Kuinka monta suljettua ovea ja käännettyä selkää? Kuinka paljon kipua ja ilkeyttä?
Näin on parempi, tietämättä, käsi vain sen pehmeää turkkia tunnustellen. Riittää, että tiedän sen kohdanneen hyviä ihmisiä, joiden ansiosta se on turvassa.

Se oli Romaniassa nimetty Basicutaksi, mutta koska tämän kerrottiin tarkoittavan romaniaksi rakkulaa, päätin, että tämä pieni mummo ansaitsee parempaa. Niinpä nimesin sen Kertuksi.

Kerttu on pieni ja pullea, n. 30 cm korkea ja painaa 7 kg. Ikää tällä hurmaavalla mummolla on arviolta 9 vuotta.

Kertun tiedossa oleva tarina alkaa siitä, kun Magda ja Florin saivat elokuun puolessa välillä ilmoituksen koirasta, joka oli jo parin päivän ajan maannut juurikaan liikkumatta kadun varrella. He riensivät tietysti apuun ja pikku mummo saatiin turvaan tarhalle.

Kertulla oli tyrä, joka operoitiin Romaniassa. Lisäksi mummon tautitesteissä sydänmato osoittautui positiiviseksi, jota hoidetaan. Tietysti myös hampaat olivat katukoiralle tyypilliseen tapaan jo vähintäänkin puhdistusta vaativat. Muutoin mummo vaikutti olevan kunnossa, kun se lopulta pääsi Suomeen.

Mummo otettiin siis vastaan suurin toivein, että herttaiselle pikkukoiralle löytyisi oma rakastava koti varmasti hyvin pian.

Toisin kuitenkin kävi. Vähitellen selvisi, että Kertulle ei sittenkään oltu jaettu niitä kaikista parhaimpia kortteja. Vaikka se nyt nukkuikin lämpimässä pedissä, sitä rapsutettiin ja rakastettiin, kupissa oli ruokaa ja pedin patjan alla piilossa luu, kävi ilmi, ettei se riittänyt.

Kertulla tuntui taas vatsassa patti ja se vietiin eläinlääkäriin. Mummolta löytyi kaksi tyrää, joita pitää seurata ja tarvittaessa operoida. Myös Kertun jalka tutkittiin, koska siinä oli jotain epänormaalin oloista. Jalka kuvattiin ja selvisi, että se oli joskus murtunut pahasti ja luutunut uudelleen väärään asentoon. Lisäksi pieni pala luuta oli näkyvissä. Vamma on vanha, eikä sille enää voi mitään tehdä. Kipulääkettä mummo luultavasti tarvitsee kuitenkin elämänsä loppuun saakka. Samalla kerralla katsottiin hampaat ja niissä olisi tarpeen isompikin remontti, muutaman hampaan poisto mukaan lukien.

Seuraavaksi huomattiin ravistelua ja raapimista korvissa sekä patti etujalassa. Niiden vuoksi käytiin lääkärissä juuri äsken. Korvat putsattiin ja toisesta korvasta löytyi multaa tms. syvälle piiloutuneena. Nyt Kertun korvia huuhdellaan ja lääkitään kortisonilla.
Jalan patista otettiin ohutneulanäyte, jonka tuloksia odotetaan kahden viikon sisällä.

Kaiken tämän Kerttu, urhea pieni mummo, on käynyt läpi suunnattoman reippaasti, kuin luottaen siihen, että nyt siitä pidetään huolta. Ja niin tietysti pidetäänkin, mutta siihen tarvitsemme nyt teidän apuanne. Kertun tutkimukset, lääkkeet ja varsinkin tuleva hammasremontti ovat tulleet ja tulevat maksamaan paljon enemmän kuin alunperin oli ajateltu.

Tiedän, että yhdessä me pystytään pieniin ja suuriinkin ihmeisiin ja Kerttu olisi nyt kipeästi sellaisen tarpeessa.

Näytetään tälle ihanalle mummolle, ettei sen matka Suomeen ollut turha, että kaikki kääntyy vielä hyväksi.

Pelastetaan koirat ry:lle on myönnetty keräyslupa POL-2014-16546 ajalle 6.2.2015-5.2.2017 Ahvenanmaata lukuunottamatta koko maahan.

Rahalahjoituksen voit tehdä Nordean tilillemme FI85 1376 3000 121366 viite 1083.