Duba

[do action=”elaimen-tiedot” kiire=”” varattu=”” ika=”9 vuotias” sukupuoli=”Uros” leikattu=”Kastroitu
” sijainti=”Suomessa”/]Duba on rauhaa ja pitkiä kävelylenkkejä rakastava vanha herra, jonka aktiivisimmat vuodet ovat jo takana päin, mutta monta letkeää hetkeä luottolauman kanssa vielä edessä. Isäntäperheeltä Duba vaatii rajoja ja rakkautta huumorilla höystettynä. Tulevassa perheessä on syytä olla kokemusta koirista jo ennestään ja lempeällä, mutta jämerällä asenteella varustettua pitkäjänteisyyttä sekä määrätietoisuutta. Duba on jo eläinlääkärin arvion mukaan päälle 10-vuotias, joten uuden oppiminen tapahtuu hitaasti, mutta varmasti.

Ulkonäön ja luonteen perusteella Dubassa on bokseria, ajokoiraa ja rotikkaa. Kooltaan herranen on sakemannin kokoluokkaa, mutta ei ole rakenteeltaan yhtä jäntevä vaan enemmän sulavampi sirommilla raajoilla ja ripeämmällä askelluksella. Nuorempana Duba on varmasti ollut reipas juoksija ja menevä leikkijä, mutta nykyisin hän tykkää ennemmin vain katsella, kun nuoremmat telmii ja toisinaan ottaa muutaman kirmaus pyrähdyksen tutun kaverin kanssa.

Bokserimainen leikkisä luonne tulee vieläkin välillä esille palloa hakiessa. Saalistusviettiä on ja se on varmasti joskus ollut paljon kovempaakin, nyt jo tasaantunut. Eli lenkeillä ei lähde rusakoiden perään ja kissojen kanssa voi huoletta jättää keskenäänkin. Joskus jos pyöräilijä ajaa liian läheltä, niin silloin saattaa haukkua. Reviiritietoisuutta on ja se tulee ilmi siten, että jos joku menee pihan ohi Duban ollessa ulkona, niin haukahtaa sille, mutta uskoo kyllä jämäkkää käskyä. Samoin sisällä ollessa, jos joku tulee kuistille (asumme omakotitalossa, jossa vähän omaa pihaa suht rauhallisella omakotialueella itähelsingissä) tai koputtaa oveen, niin haukkuu kyllä. Silloinkin reipas komento hiljentää. Perheenjäsenen tullessa himaan duunin jälkeen Duban haukunta on erilaisempaa, eli tervehtimistä. Se loppuu, kun ei vain ota mitään kontaktia hetkeen (ei katso, ei koske, ei puhu). Vieraat koirat ovat tervetulleita myös pesäkoloon, jos vain ihminen itse toimii määrätietoisesti ja pitää koirat rauhallisessa mielentilassa.

Duba mulle tullessaan oli todella epävarma toisten urosten kanssa. Nykyisin sen kanssa käydään kuitenkin melkein päivittäin koirapuistossa ja pari kuukautta Duba ehti olla meillä siten, että mulla oli myös 6vuotias leikkaamaton bullmastiffi-kaukaasianpaimenkoira sekoitus uros. Muutama eka pvä oli Duballa epävarmoja ja jännittyneenä se murisi ja ärähteli. Mutta joka kerta, kun pientäkin jännittyineisyyttä oli ilmassa mä komensin Dubaa välillä reippaamminkin. Sen jälkeen pojat tulivat kuitenki loistavasti toimeen keskenään niin lenkeillä, vapaana kuin sisälläkin. Ne pystyi jättämään jopa keskenään ilman pelkoakaan tappeluista ja samoin myös kaverini käytti kaikkia kolme koiraa yhtaikaa lenkillä ilman ongelmia.

Koirapuistossa Duba saattaa joistakin koirista vähän jännittyä, mutta silloin ihmisen täytyy muistuttaa rauhallisesta yhteiselosta ja jännitys loppuu kuin seinään. :) Dubaa voi siis käyttää muidenkin koirien kanssa ulkona huoletta, jos itse pysyy jämäkkänä ja rentona. :)

Duba voi asua myös kerrostalossa, mutta mielellään rauhallisemmalla alueella. Kyseessä on rauhallinen vanha herra, joka on kyllä sisäsiisti, mutta jonka tarvii päästä tarpeilleen vähintään 3 kertaa pvässä – kaikkein mieluiten 4-5 kertaa. Järjettömiä juoksuhikilenkkejä vanhus ei enää kaipaa, mutta pitkistä rauhallisista kävelylenkeistä ja vapaana metsissä, rannoilla ja puistoissa samoiluista herranen nauttii täysin siemauksin. Ja koska kaikki koirat ovat laumaeläimiä ja kaipaavat sosiaalisia kontakteja lajitovereidensa kanssa, niin on toivottavaa, että tulevassakin perheessä toisten koirien seuraa on kuitenkin tarjolla säännöllisesti. Joko siten, että perheessä on muitakin koiria tai sitten tuttavien koirien tai koirapuiston muodossa.

Duba on tottunut kissoihin, matkusteluun (auto ja karavaani), kaupungin vilinään, julkisiin kulkuneuvoihin (dösä, spora, juna, metro ja laiva) sekä eläinlääkärin/tuntemattoman ihmisen käsittelyyn.

Kyseessä on vanha koira, joka tällä hetkellä on muutoin terve, mutta tarvitsee säännöllisiä eläinlääkärin tarkastuksia (kerta vuoteen). Itse epäilen alkavaa kaihia (joka on yleistä vanhoilla koirilla. Näkee kuitenkin vielä hyvin). Talvella ja rankkasateilla sekä uinnin jälkeen tulee käyttää takkia, koska Duballa on lyhyt karva ja rauhallisen liikkuvuuden vuoksi se saattaa toisinaan palella. Lonkissa tai kyynärissä ei ole vikaa ja oikealla liikunnalla jalkojen lihakset saakin pidettyä hyvin nivusten tukena (uinti rauhallinen kävely, ylämäkien nousu, vapaana olo). Selkäreppua tai vetoharjoituksia ei Duballa saisi enää teettää – rakenne ei enää kestä tarpeeksi varmasti. Hypyyttäminenkään ei enää olisi suotavaa.

Duba on tottunut syömään sekä nappulaa että raakaa lihaa ja kotiruokaa. Ruuan täytyy olla laktoositonta ja gluteenitonta. Pieni määrä laktoosia ja gluteenia ei haittaa, mutta suurissa määrin se ei ole hyvä juttu.

Dubasta saa itselleen oikein mainion sydän ystävän kävelylenkeille tai rattoisaan tv-katseluiltaan. Kun Duban luottamuksen on voittanut itselleen määrätietoisella mutta lempeällä rakastavalla otteella, niin se huiskuttaa iloisesti häntäänsä kotiin palatessasi pitkän ja rankan työpäivän jälkeen.

Duba sai oman kodin tammikuussa 2014.

Lahjoita

MobilePay-sovellusta käyttäen lahjoitat kätevästi auttamistyöhömme. Käytä numeroa 34768 ja viestiksi haluamasi tervehdys

Yhteistyössä

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ​

    Pelastetaan Koirat ry © Copyright 2020