Nuppu (ent. Jonina)

[do action=”elaimen-tiedot” kiire=”” varattu=”” ika=”synt. 12/2012″ sukupuoli=”Narttu” leikattu=”” sijainti=”Suomessa”/]Syyskuu 2014 Nuppu etsii uutta kotia.

Nykyisen omistajan kertomaa: ”Nuppu saapui perheeseemme vuosi sitten ja on tuonut perheeseemme suurta iloa. Mitään käytös- tai pito-ongelmiakaan ei ole ollut. Nyt perheessämme on kuitenkin tapahtunut ja tulee lähiaikoina tapahtumaan muutoksia joiden takia Nuppu joutuisi olemaan paljon yksin, jatkuvasti hoidossa ja vaihtamaan majapaikkaa. Lisäksi edessä on muutto omakotitalosta kerrostaloon ja mielestämme Nupun paikka ei ole kerrostalossa. Niinpä olemme vakavan pohdinnan perusteella tulleet raskaaseen päätökseen että vaikka Nuppu on meille todella tärkeä perheenjäsen, sen oman hyvinvoinnin takia tytölle pitää löytää uusi hyvä koti loppuvuoden aikana.

Nuppu on iloinen ja valloittava persoona. Kotioloissa se on rauhallinen mutta alkaa mielellään leikkimään ja touhuamaan – myös riehumaan – kun seuraa löytyy. Nuppu on asunut kaksilapsisessa perheessä jossa on myös Ragdoll-kissa. Nuppu leikkii paljon lasten ja kissan kanssa, välillä riehuminen yltyy liiaksi ja silloin neito pitää kutsua rauhoittumaan.

Nupulla ei ole eroahdistusta ja se jää rauhassa ja ongelmitta kotiin kun lähdemme töihin. Yleensä se on yksin kotona noin klo 9-16, noin kerran viikossa joku on kotona tekemässä etätyötä eli se ei ole ihan joka päivä yksin. Yleensä Nuppu ei edes tule ovelle vastaan jos joku tulee ”liian aikaisin” kotiin vaan nukkuu tyytyväisenä päiväuniaan kopassa.

Nuppu ei tuhoa paikkoja, mutta jos lattialle jää sukkia tms niin ne silputaan kyllä. Myös lasten lelut joutuvat hampaisiin mikäli niitä jää olohuoneen lattialle. Jostain syystä Nuppu ei mene makuuhuoneisiin joten siellä olevat tavarat saa olla rauhassa. Nupun herkkua on naudan putkiluu ja sellainen on aina saatavilla pureskeluhetkiä varten. Leluilla Nuppu ei ensin osannut leikkiä mutta viime aikoina on alkanut kiinnostumaan pallonvieritysleikeistä ym. Mieluisimpia leikkikaluja on kävyt joita itse heittelee ilmaan.

Nuppu on täysin sisäsiisti. Aamuisin ei ole mitään kiirettä ulkoilemaan ja muutenkin tekee tarpeensa yleensä vain pari kertaa vuorokaudessa ja mieluusti rauhallisessa hetkessä eli muut koirat tai eläimet häiritsevät sen asiaan keskittymistä. Nuppu ulkoilutetaan säännöllisesti kolme kertaa päivässä. Joka viikko sen kanssa juostaan kerran-pari noin 5 km lenkki. Lisäksi satunnaiset koirapuistoilut ja kyläilyt koirakavereiden luona puolin toisin.

Nuppu on ollut koirakoulussa viime talvena jossa se oli oppivainen. Nupun kanssa ollaan tehty välillä naksutinkoulutusta, laiskanpuoleisesti lähinnä sisällä. Se tykkää opetella asioita herkkupalojen avulla. Nuppu on kova tyttö nuuskimaan ja vainuamaan. Sen kanssa voisi varmaan myös harrastaa.

Nuppu on mielestämme omakotitaloon sopiva koira. Se vahtii, ei kylläkään hauku sisällä paljoakaan mutta kerrostalossa/rivitalossa ollessaan on koko ajan aistit valppaana ja myös jonkin verran on huomattu hoitopaikassa että se haukkuu. Se varmasti stressaantuisi jatkuvasta kerrostaloelämästä. Nuppu on nauttinut ulkoilusta omalla aidatulla pihalla jossa myös nauttii kuoppien kaivamisesta ja onpa sinne luitakin joskus piilotettu.

Mökillä Nuppu on ollut täysin vapaana hehtaarin alueella. Toinen koira ”opetti” tämän reviirin ja sitä Nuppu kiertää ja vahtii ilmoittaen haukkumalla jos joku tulee. Kutsuttaessa Nuppu on tullut saman tien luokse. Kaupungissa se on päässyt kaksi kertaa irti ja juossut parin sadan metrin päähän. Se on tullut itse luokse kutsuttaessa jonkin ajan kuluttua. Nuppu ei siis halua karata mutta ei myöskään sovi kaupungissa irti pidettäväksi.

Nuppu ei sovi lasten ulkoilutettavaksi. Se ei räyhää remmissä vaan on yleensä kiinnostunut muista koirista ja joillekin saattaa haukkua. Mutta Nupulla on kovat jahtihalut jos se näkee tai vainuaa lähellä esim jäniksen tai oravan. Silloin se yrittää lähteä perään hurjalla innolla ja remmistä saa pitää tosissaan kiinni. Muuten Nuppu kävelee kohtuullisen nätisti – hieman energian ja mielialan mukaan – etenkin jos palkitsee hyvää käytöstä nameilla. Juoksulenkillä kulkee oikein nätisti mukana. Ulkoillessa Nuppu oli vielä vuosi sitten arka ja pelkäsi kaikenlaisia asioita. Nyt Nuppu on reipas mutta isot kulkuneuvot saattavat vielä pelottaa eikä mielellään menisi esim joihinkin alikulkutunneleihin tai käytäviin. Myös autoon meno oli ensin pelottavaa mutta nykyään hyppää itse autoon kun nätisti kehottaa. Tolppaan kiinnittäminen selvästi ahdistaa Nuppua joten tällaista ei ole harrastettu. Nupun vartalonmalli on sellainen että se halutessaan pääsee irti niin pannasta kuin valjaista.

Nuppu on erittäin hyväluontoinen ja ihmisrakas koira joka ei ole ikinä räyhännyt. Se on älykäs ja oppivainen, ehkä hieman herkkäluontoinen eli me olemme sitä kasvattaneet aktiivisesti ja lempeän johdonmukaisesti. Nuppua on komennettu ja kielletty vain poikkeustilanteissa ja muuten olemme palkinneet hyvää käytöstä ja rohkaisseet namipaloilla esim silloin kun joku asia on sitä pelottanut. Ikävä käytös on vain jätetty huomiotta (kuten vasten hyppiminen). Nuppu tykkää muista koirista vaikka joitakin, etenkin mustia isoja koiria, aristaa.

Nuppu on melko hyvätapainen koira, esimerkiksi ovikelloa se ei hauku ja päästää vieraat sisälle ennen kuin menee tutustumaan. Nuppu antaa myöskin ihmisten syödä rauhassa vaikka saattaakin tulla pöydän lähelle hyörimään. Nuppu ei myöskään tule sohvalle tai sänkyyn. Nuppu antaa hoitaa nätisti, esimerkiksi pestä turkin, harjata ja leikata kynnet vaikka ei pesusta ja kynsien leikkaamisesta nautikaan. Turkki on melko karkea ja helppohoitoinen, karvanlähtö melko vähäistä. Nuppu on ollut täysin terve.

Nuppu ei vaadi mitään aktiiviharrastamista mutta aktiviteetteja ja seuraa kyllä. Välillä Nupun luonnollisesti pitää myös päästä spurttaamaan ylimääräiset energiat pois, omalla pihalla tai koirapuistossa.

Nupun korkeus on noin 53 cm ja painoa noin 23 kiloa. Nuppu on vajaa kaksivuotias eikä kasva enempää.

Nuppu on huumorintajuinen ja sosiaalinen hupsuttelija. Olisi mukavaa jos Nupun uudessakin kodissa olisi elämää, esimerkiksi kissa tai koira ja siellä asuvia tai vierailevia lapsia.. pääasia on että Nuppu löytäisi huolehtivan ja välittävän loppuelämän kodin – ehkä myös sellaisen joka jatkaisi oppivaisen tytön kouluttamista! Nuppu asuu Länsi-Vantaalla.”

Nuppu sai uuden oman kodin lokakuussa 2014.

[divider scroll_text=””]

Tarhakertomus

Ajellessamme tarhalta kotiinpäin huomasimme äärettömän laihan koiran etsivän ruokaa. Koira oli vaarallisella alueella paikallisten koiratappeluita järjestävien ihmisten kodin edessä. Pysähdyimme ruokkimaan koiratyttöä, joka oli todella nälkäinen. Tyttö oli myös hyvin ystävällinen ja heilutti häntäänsä kovasti vaikka sitä selvästi jännittivät uudet ihmiset. Päätimme ottaa tytön mukaamme turvaan siitäkin huolimatta, että MAP on tällä hetkellä aivan ääriään myöten täynnä eikä tilaa uusille tulokkaille olisi ollenkaan.

Yön tämä tyttö nukkui Magdan kotona ja aamulla herätessämme meitä oli vastassa taas häntää iloisesti heiluttava ja pusutteleva tyttö. Sen turkki oli täynnä kirppuja ja kakan mukana tuli paljon matoja, joten päästessämme tarhalle lääkitsimme sen. Tilan puutteen vuoksi jouduimme sijoittamaan tämän Joninaksi nimeämämme neidon samaan häkkiin yhdessä 6 muun koiran kanssa.

Luonteeltaan Jonina vaikuttaa erittäin ihmisrakkaalta ja tällä hetkellä rauhalliselta, mutta kunhan se saa rauhassa nukkua väsymyksensä pois ja sen yleiskunto kohenee uskomme siitä paljastuvan leikkisän ja energisen nuoren koiran.

Ikää Joninalla on nyt noin 10 kuukautta ja säkäkorkeutta noin 40 senttiä. Painoa sillä on tällä hetkellä vain kymmenisen kiloa, mutta uskomme painon nousevan varmasti ainakin muutamia kiloja lisää kunhan Jonina saa säännöllisesti ravitsevaa ruokaa ja huolenpitoa osakseen.

Jonina sai oman kodin lokakuun lopulla 2013.

[do action=”varaaja” varaaja=”Piaan”/]

Lahjoita

MobilePay-sovellusta käyttäen lahjoitat kätevästi auttamistyöhömme. Käytä numeroa 34768 ja viestiksi haluamasi tervehdys

Yhteistyössä

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ​

    Pelastetaan Koirat ry © Copyright 2020