Pelastetaan Koirat ry:n ja latvialaisen tarhan yhteistyö päättyy

Kesäkuussa 2010 Pelastetaan Koirat ry aloitti yksityisen, latvialaisen tarhan auttamisen. Nyt reilun vuoden jälkeen yhdistys on päättänyt lopettaa yhteistyön.  Viktor Savaschenkon ja Pelastetaan Koirat -yhdistyksen eläinsuojelulliset ja toiminnalliset periaatteet eivät enää kohtaa toivotulla tavalla. Yhdistyksen mielestä ruuan viemisen ja perusterveydenhuollon lisäksi suurimpana auttamismuotona on nähty narttujen steriloiminen. Sen sijaan Viktorin halukkuus sterilointeihin ja kastrointeihin on osoittautunut vähäiseksi tämän vuoden aikana. Yhdistys ei voi hyväksyä, eikä tämän vuoksi auttaa tarhaa, jolla eläinten lisääntymistä ei pyritä hillitsemään riittävillä toimenpiteillä.

Yhteistyön jatkumisen esteenä ovat olleet myös sovituista asioista poikkeaminen Viktorin taholta. Pelastetaan Koirat ry on aina pitänyt tärkeänä, että sen yhteistyökumppanit ovat osoittaneet luotettavuutensa ja toimineet yhteisillä pelisäännöillä.

Pelastetaan Koirat ry:n nettisivuilla olevat kotia etsivät latvialaiset koirat tullaan poistamaan kokonaan.

Viktorin koirille suunnatut lahjoitukset ohjataan muihin yhdistyksen kohteisiin. Lahjoittajat voivat kuitenkin olla halutessaan yhteydessä puheenjohtajaan, Minna Rokalaan minna@pelastetaankoirat.com tai p. 040-8235757 ja osoittaa lahjoitukselleen uuden kohteen. Myös lisätietoja aiheesta antaa Minna Rokala.

HUOMIOITHAN, ETTEMME VASTAANOTA UUSIA LAHJOITUKSIA VIKTORIN TARHALLE!

latvia_viktor2LATVIAN KOIRAT

Pelastetaan Koirat ry on aloittanut 17.6.2010 tukemaan Latviassa sijaitsevaa yksityistä koiratarhaa. Pyrimme kohentamaan koirien oloja tarhalla, etsimään niille koteja sekä aloittamaan koirien steriloinnit ja kastroinnit. Latvian eläinsuojelulait näyttävät hyvältä paperilla. Myöskään katukuvassa satunnainen matkailija ei kohtaa kulkukoiria tai kissoja.

Ensikatsomalla tuntuisi, kuin mitään ongelmaa ei olisikaan. Kuitenkin, kun keskustelet paikallisten eläinrakkaiden ihmisten kanssa huomaat varsin pian, että ongelma on todellisuudessa vain hyvin piilotettu ulkopuolisten katseilta.

Valtaa pitävät eivät ihmisten kertoman mukaan ole kiinnostuneita eläinten hyvinvoinnista ja kunnalliset tarhat on perustettu eläinten säilyttämiseksi korkeintaan 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen ne lopetetaan. Monet eläimistä eivät saa edes tätä lain säätämää 14 vuorokautta, vaan ne ”poistetaan” kaikessa hiljaisuudessa ja ongelma näyttäisi olevan jälleen ratkaistu. Uusia koteja ei etsitä ja kulkukoirien ruokinta on laissa kielletty.

Latvian toiseksi suurimmasta kaupungista Daugavpilsista 30 kilometrin päässä sijaitsee Kumbulin kylä. Kumbulinkylästä vielä kolme kilometriä eteenpäin huonokuntoista hiekkatietä Valkovenäjän ja Liettuan rajojen lähellä on pieni maalaiskyläpahanen nimeltä Raki, jossa elää Viktors ”Viktor” Savoschenko tällä hetkellä 90 koiransa kanssa.

latvia_viktor3Viktor on rakastanut aina eläimiä, mutta kahdeksan vuotta sitten sattui tapahtuma, joka muutti tämän nyt 54-vuotiaan, lääketieteellisen koulutuksen saaneen ja oopperassa tenorina laulaneen miehen elämän totaalisesti. Hän kertoo tapauksesta edelleen silminnähden liikuttuneena. Kaupungilla oli jo pidempään harhaillut nälkiintynyt koditon koira, joka etsi epätoivoisesti ruokaa ja jota myös Viktor oli ruokkinut. Tämä koira häiritsi joidenkin asukkaiden mielenrauhaa ja he kutsuivat paikalle poliisin. Näiden toimesta koira ammuttiin kadulla lasten silmien edessä. Vielä vahingoittuneena ja verisenä koira yritti paeta turhaan.

Tapahtuman jälkeen Viktor yritti aktiivisesti parantaa kodittomien eläinten oloja pyytäen apua kaupungin päättäjiltä ja tehden parannusehdotuksia virallisille tahoille, mutta seinät nousivat joka puolella vastaan. Aluksi Viktorilla oli kaupungin laidalla pieni yksityinen koiratarha, jota hän piti pystyssä ajamalla taksia. Yliväsymyksen ja stressin tuloksena Viktor ajoi pahan kolarin, jossa hänen hartiansa ja jalkansa murtuivat. Mies menetti työkykynsä ja elantonsa. Hänellä ei ole sairasvakuutusta eikä mitään tuloja pienten ja hyvin satunnaisten hanttihommista saatujen lisäksi. Viktorin vaimon Joanna tulot ovat hieman yli 300 euroa kuukaudessa, jolla tulee elättää heidät itsensä sekä heidän siipiensä suojaan ottamansa kodittomat eläimet. Viktorin koirien lisäksi Joannalla on hoidossaan kissoja. Tähän asti heidän kaikkein viimeisin toivonsa on ollut lähteä kerjäämään kaupungille, mutta nyt myös se on kielletty Viktorilta sakon uhalla.

latvia_viktor6latvia_viktor9latvia_viktor16

Vuonna 2006 Viktor myi talonsa kaupungissa ja muutti täysin ilman mukavuuksia ja ilman vettä (paikalla ei ole edes kaivoa, vaan vesi joudutaan tuomaan kanistereilla kylästä) olevaan taloon, jotta saisi auttaa enemmän hädänalaisia ottamalla niitä kaduilta luokseen, hoitamalla ne terveiksi, tarjoamalla ruokaa ja edes jonkinlaisen suojan.

Silti edes Viktorin luona eläimet eivät ole vielä turvassa. Milloin hyvänsä voi tulla päätös etteivät ne olosuhteet mitkä hän pystyy tarjoamaan ole kelvollisia eläintenpitoon. Ehkäpä ne eivät meidän mittapuumme mukaan olekkaan. Viktor kuitenkin itse elää samoissa olosuhteissa vuodesta toiseen täysin eläintensä ehdolla. Kun olet käynyt Viktorin luona tiedät miten eläimet arvostavat sitä huolenpitoa ja suojaa, jonka he pelastajansa luota ovat löytäneet. Kun olet nähnyt miten suuri lauma erikokoisia -ja ikäisiä koiria kerääntyy suojelijansa ympärille yhtenä suurena perheenä tiedät, että tämä ihminen auttaa eläimiä sydämestään.

Auta meitä auttamaan Viktoria ja hänen koiriaan. Jälleen kerran pienikin apu on näille eläimille suurta. Projektiin voit lahjoittaa rahaa Nordeaan yhdistyksen lahjoitustilille 114635-334419 viestillä ”LATVIA”. Keräämme tarhalle myös mm. ruokaa, eläintarvikkeita, astioita, petitarpeita sekä esim. vaatteita Viktorille.

14.1.2010

Yhdistys ei pysty talven aikana vierailemaan Viktorin luona huonojen teiden takia. Keväällä avun suuntaaminen latviaan kuitenkin tulee jatkumaan, erityisesti sterilointien muodossa. Viktorin luokse on aktiivisen keskustelupalstan jäsenen toimesta kerätty lahjoituksena kaikille Viktorin koirille ulkoloishäädöt ja talkoohenkistä matkaa Viktorin luokse suunnitellaan tehtäväksi 21.-22.5.2011. Talkoomatkalle ovat tervetulleita kaikki mukaan, kuitenkin on ehdottoman tärkeää huomioida että Viktorin luona on myös epäsosiaalisia koiria, joiden kanssa tulee pärjätä, olot ovat epähygieeniset ja esim kirppujen saaminen on todennäköistä. Matkaan kaivattaisiin etenkin omalla autolla, ja erityisesti pakettiautolla, matkaavia henkilöitä, sekä rakennus- ja remonttitaitoisia henkilöitä!

Lisätietoja ja ilmoittautumiset Helmi Pulkkiselle, p.050 506 0922/iltaisin tai hepapu@gmail.com