Miksi autamme myös vanhoja koiria?

Vanhat koirat tarvitsevat enemmän huolenpitoa kuin nuoret, elämänsä voimissa olevat koirat. Ne myös arvostavat huolenpitoa kaksinverroin. Ne ovat vaatimattomia, rauhaa rakastavia ja niiden silmissä näkyy elämän tuoma viisaus. Jos olet joskus omistanut vanhan koiran, tiedät, miten vanhuuden tuoma viisaus, harkintakyky ja sisäinen vahvuus ovat mahdollisia vain elämänsä ehtoopuolelle päässeiden koiravanhusten keskuudessa. Niiden sielukkuus on lähes käsin kosketeltavaa; niiden rakkaus syvää kiintymystä, läsnäolo pyyteetöntä lämpöä.

Tarhoille joutuu viikoittain vanhoja koiria. Toiset niistä ovat onnekkaita ja ne haetaan takaisin omaan kotiinsa, toiset taas jäävät tarhalle. Juuri kun vanha koira tarvitsisi ihmisen huolenpitoa ja rakkautta eniten, se jätetään yksin selviytymään. Toisaalta vanhan koiran onni on, että se pääsee tarhalle. Sillä tuskin on kadulla kovin suuri mahdollisuus selviytyä nuorempien ja vahvempiensa seurassa. Tarhalle joutuminen takaa vanhalle koiralle ruuan saannin mutta entäpä kaikki muu? Hellyys, vaivojen ja sairauksien hoito sekä turvallisuudentunne jäävät saamatta. Tarhoilla ei ole resursseja hoitaa vanhojen koirien sairauksia ja keskittyä yksilölliseen hoitoon, mitä juuri vanha koira tarvisee. Rahavarat ovat rajoitetut.

Tosiasia on, että tarhat joutuvat panostamaan nuorten koirien hyvinvointiin, koska niillä on suurimmat mahdollisuudet kodin saamiseen. Kovin moni ihminen ei tiedä eikä ymmärrä, kuinka paljon viisautta ja rakkautta myös vanhalla koiralla olisi vielä annettavana. Kuinka palkitsevaa on antaa onnellinen loppuelämä jollekin, jonka elämä on päättymässä pelonsekaisin tuntein tarhalle. Vanha koira tietää olevansa vanha ja se tietää kyllä, ettei sillä konfliktin sattuessa ole juurikaan mahdollisuutta selvitä ympärillä haukkuvien nuorten koirien keskuudessa. Siksi useimmat vanhat koirat ovat hyvin masentuneita, voisi sanoa jopa surullisia tarhalla. Ne vaikuttavat monesti huonokuntoisemmilta kuin ovatkaan. Tunnemme monta tarinaa, jossa muutaman kuukauden elinaikaa luvatulla vanhalla koiralla elämä on kestänyt jopa muutaman vuoden sen päästessä tarhalta uuteen kotiin. Henkinen hyvinvointi, mahdollisuus olla vielä vanhanakin onnellinen ja saada rakkautta, on tehnyt monesta vanhasta koirasta kuin uuden elämän saaneen.

Toisinaan on kuitenkin parempi, että vanha ja hyvin huonokuntoinen koira päästetään jo tarhalla ikuiseen uneen. Tarhoilla on silti jatkuvasti monia vanhuksia, joilta löytyy vielä pilkettä silmäkulmasta ja joille soisi mahdollisuuden kunnolliseen hoitoon sekä uuden kodin saamiseen. Pelastetaan koirat ry haluaa tukea vanhojen koirien hoitoa tarhoilla sekä mahdollisuutta uuden, onnellisen loppuelämän saamiseen.

Lahjoita

Vanhat Koirat -projektia voi tukea tekemällä rahalahjoituksen Nordean tilillemme  FI85 1376 3000 1213 66. Laitathan maksaessasi viitenumeroksi 1038. Pelastetaan Koirat ry:lle on myönnetty keräyslupa RA/2020/576 ajalle 19.05.2020-18.05.2022 Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko maahan.

Toimimme täysin vapaaehtoisvoimin sekä lahjoitusvaroin. Lämmin kiitos vanhusten puolesta!

Päivitys 28.3.2018 Pikkuinen Mica-mummo saa jäädä loppuiäkseen hoitajansa Lilin luo. Me lähetämme vielä Zooplussan kautta sopivaa, laadukasta ruokaa ja muita tarvikkeita mummolle. Tämän jälkeen tulemme poistamaan Mican Vanhat Koirat-projektista ja jatkamme projektia uusin tuulin eli sellaisilla vanhuskoirilla, jotka ovat edelleen koiratarhoilla ja tarvitsevat meidän tukeamme vielä kipeämmin.

Päivitys 18.8.2020: Vanhat koirat -projekti on tauolla, mutta autamme koiria ikään katsomatta paikan päällä ja jatkossa avaamme taas projektin, kun tulee yksilöllistä tarvetta.

Lue vanhojen koirien tarinoita: