Romanian pakkaskeräys!

8.2.2012

Olemme suorastaan hämmästyneitä kuinka paljon lahjoituksia pakkaskeräyksestä on tullut!! Kiitämme mielettömästi kaikkia niitä lämminsydämisiä ihmisiä, jotka ovat osallistuneet tähän keräykseen Glinan tarhan, Andan ja Magdan Angels Housen koirien puolesta!!

Lahjoituksia kertyi 29.1.-8.2. yhteensä 8304,66 euroa. Tästä summasta Glinan tarhalle on tullut 6653,32 euroa, josta on tilitetty 4415 euroa, Andalle 1017,84 euroa, josta on tilitetty 480 euroa ja Magdalle 633,50 euroa, jotka laitetaan menemään Magdalle. Glinan tarhan Asociata A Doua Sansa sekä Anda toivoivat, että säästämme heille tilittämättömän summan mahdollista tulevaa tarvetta ja taustalla kytevää uutta tarhaprojektia varten, jotta ensi talvena päästäisiin edes vähän helpommalla talvimyrskyistä.
Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että kaikki mitä rahalla on voitu saada aikaiseksi on melkeinpä tehty. Koirille on riittävästi ruokaa, on ostettu olkia koppien lämmikkeiksi, on rahaa maksaa koirien hoidosta, joita on ympäri Bucarestia, on saatu raivaustraktori työntämään lunta pois ym. ym.

Pakkanen on ollut -10 asteessa päivisin. Luvassa on kylmenevää. Viime viikonlopun myrsky ei ollut kovin paha, mutta eilen oli uusi pahempi myrsky Romaniassa. Lunta ei tullut ihan yhtä paljon kuin ensimmäisessä myrskyssä, mutta tilanne on Glinan tarhalla silti melkein sama kuin ensimmäisen myrskyn jälkeen. Tiet ovat poikki, häkit ovat täynnä lunta ja Glinan tarhalle ei pääse. A Doua Sansan Ioana on kahlaamassa tarhalle kävellen katsomaan tilannetta. Carmen ottaa vapaata töistä, jotta pääsee auttamaan koiria. Glinan tarhalla on n. 100 koiraa häkeissään, joista on tarkoitus yrittää saada vielä 20 hoitopaikkoihin. Asociata A Doua Sansa sai viime viikolla kymmeniä vapaaehtoisia luomaan lunta pois häkeistä ja taas he kuuluttavat vapaaehtoisia avuksi raivaamaan tarhaa lumesta.

Andalla tilanne on tukala, sillä hänellä on ollut sähköt poikki 48 tuntia, joten lahjoitusvaroin ostetut lämmittimetkään eivät toimi. Andan luona jäätyi viime yönä kaksi koiraa kuoliaaksi. Tiet ovat tukossa, jotan Andan tytär Alina ei pääse äitinsä avuksi tai viemään lisää lämmikkeitä. Öiksi on ennustettu pakkasen laskevan taas alle -20 asteen. Me täällä Suomessa emme pysty tekemään muuta kuin olemaan yhteistyökumppaneidemme tukena ja toivomaan, että talvi alkaisi hellittämään.

 

Kaduilta löytyy aina vaan hädässä olevia koiria, mutta kaikkien auttaminen on mahdotonta. Romaniassa on kuitenkin arvioiden mukaan 2-3 miljoonaa kulkukoiraa. Mm. mukana auttamistyössä oleva GIA-yhdistyksen (Group Initiative for Animals) Daniela on löytänyt lumihangesta kahdeksan hyvättyä pentua, joista yksi oli kuollut ja muut söivät sitä. Laitamme Danielalle 300 euroa, jotta hän pystyisi hoitamaan ja ruokkimaan näitä pentuja (ja ehkä löytämään niille kodit). Tällä hetkellä pennut syövät lähinnä leipää. Valitettavasti pennut ovat ison koiran pentuja ja emme todennäköisesti pysty auttamaan niitä muuten. Danielalla on toinenkin pentue ja muita ympäristössä asuvia kulkukoiria, joita hän ruokkii omilla rahoillaan joka päivä. Pentujen ja aikuisten, vanhojen, sairaiden koirien hylkääminen on arkipäivää Romaniassa.

Näiltä kohtaloilta ei valitettavasti voi välttyä – Ehkä joskus ihmiset Romaniassa alkavat voimaan paremmin ja koirien kohtelu parantuu hyvinvoinnin myötä. Sitä odotellessa ei auta muuta kuin yrittää, yrittää ja vielä kerran yrittää sinnikkäästi sen vähän minkä pystymme. Jos kukaan ei tee mitään, mitään edistystä ei koskaan tapahdukaan. Ilman lahjoittajia ja suomalaisia tukijoitamme emme mekään voisi tehdä työtämme.

 

2.2.2012

Ihan ensimmäisenä valtava, lämmin kiitos kaikille tähän mennessä pakkaskeräykseen osallistuneelle!! Tähän astiset tuotot on eilen lähetetty eteenpäin. Andalle lahjoituksia on kertynyt 480 e ja Glinalle huikeat 4415 e!

Tilannepäivitystä Romaniasta ennen huomenna saapuvaa pelättyä myrskyä, jonka uhataan olevan pahempi kuin edellinen… Tällä hetkellä Romaniassa on päivisin noin -15 c ja öisin mittari on huvennut jopa -29 c. Kaduilla on jatkuvasti kylmyyteen kuolleita koiria. Tarhoilla, Andan, Magdan ja Glinan tarhoilla, koiria ei ole kuollut nyt enempää.

Giurgiussa Magdan luona Angels House-tarhalla, jonka rakentaminen on kesken, lumi aiheuttaa ongelmia etenkin tarhalle pääsemisen kanssa, pahimmassa tapauksessa Magda ja Florian joutuvat kävelemään kaupungista tarhalle n.15 km/suunta. Onneksi Magda ehti ostaa kuukauden ruokasatsin juuri ennen edellistä myrskyä, joten ainakin tarhan koirille on hetkeksi ruoka turvattu. Angels House tarvitsee varoja erityisesti rakentamiseen ja perustarvikkeisiin. Tästä tulossa myöhemmin lisää erillistä päivitystä.

Andan luona Frumusanissa tilanne on ns. ennallaan, lukuunottamatta että Andan talossa on tällä hetkellä putket jäässä ja vain makuuhuone pysyy lämpimänä, muut huoneet ovat lähes yhtä kylmiä kuin ulkoilma. Anda pitääkin makuuhuoneessaan niin suurta määrää koiria kuin vain mahdollista ja ulkona oleville koirielle lämpöä pyritään tuomaan takeilla ja kopeissa olevalla oljella. Andan luona onnekasta on se, että hyvin levottoman ja turvattoman asuinalueen takia Andan tonttia ympäröivät korkeat lauta-aidat, jotka nyt myrskyn tullessa suojaavat pahimmalta tuulelta. Andan tytär Alina käy auttamassa äitiään aina kun opiskeluiltaan voi ja toimittaa myös Andalle tarvikkeita kaupungista, mm. huomenna Alina on tuomassa kahta lahjoitusvaroin ostettua lämmitintä talolle. Tovomme vielä sulakkeiden kestävän niiden kuormituksen…

Glinalla Asociata A Doua Sansan Carmen ja Ioana ovat pistäneet tosissaan tuulemaan saatuaan lahjoitusvaroja käyttöönsä. Heidän n.250 koirasta melkein sadalle on  saatu järjestymään tavalla tai toisella hätäsijoituspaikka ystävien ja vapaaehtoisten luota, eläinklinikoilta ja maksullisista kenneleistä. Valitettavasti maksulliset kennelit voivat olla kalliita, joten siihen uppoaa rahaa, mutta toisaalta jos vaihtoehtona on pystyyn jäätyminen Glinalla, ymmärrämme ja tuemme ratkaisua täysin. Suuri hatunnosto Carmenille ja Ioanalle ketkä ovat tehneet ympäripyöreää päivää ja taistelleet välillä tuulimyllyjä kohtaan, sillä esimkerkiksi koirille kuljetusavun saaminen pois tarhalta on ollut todella vaikeaa ja välillä koiria on kuljetettu henkilöautolla viisi kerrallaan… Valitettavasti kaikille koirielle ei hoitopaikkoja saada ja osa koirista on elänyt niin kauan häkeissään ja ne ovat niin arkoja, ettei niiden siirtäminen ole edes vaihtoehto. Kaikki pennut on kuitenkin saatu tarhalta pois, sekä heikommat koirat. Ruokaa menee edelleen suuria määriä tarhalla, missä tuuli on niin purevaa etteivät vapaaehtoisetkaan pysty työskentelemään montaa tuntia peräkkäin. Tarhalle yritettiin rakentaa tuulensuojaa levyistä, mutta koska häkkien seinustaoilla on lunta 2-2,5 m, on rakentaminen mahdotonta.

Selvää on että sekä Andan että A Doua Sansan väki tarvitsevat ennenkaikkea kipeästi uusia tiloja, turvallista ympäristöä, omaa tarhaa, missä tälläisiä ongelmia ei olisi. Ajatukset kytevät hurjaa vauhtia ja tontteja on jo alettu katsella sillä silmällä, mutta asiat etenevät hitaasti ja näin suuri asia tarvitsee paljon huolellista suunnittelua ja varojenkeruuta. Nyt keskitymme selviämään yhdessä tästä talvesta, teidän avullanne!

Kaikki voimia tuovat ajatukset ovat tarpeen nyt tulevana viikonloppuna kun myrsky riepottelee Romaniaa. Päivitämme tilannetta taas alkuvikosta. Pakkaskeräys on yhä käynnissä.

Huom, lisää infoa ja kuvia facebook-sivullamme: http://www.facebook.com/pelastetaankoirat

 

29.1.2012

26.-27.1.2012 Romaniaa koeteltiin pahimmalla lumimyrskyllä 22 vuoteen. Tuuli yltyi ajoittain 50m/s ja pakkanen oli purevaa. Lunta pyrytti ennätyksellisiä määriä ja mm suurin osa Romanian teistä oli tukossa ja ihmiset jäivät eristyksiin koteihinsa. Romaniassa ei olla varauduttu saati totuttu tämäntasoiseen talveen ja siksipä myrsky aiheutti valtavia ongelmia.

Meidän suurin huolemme ovat kaduilla ja tarhoilla ulkona elävät koirat, joiden selviytyminen tälläisissä olosuhteissa on hyvin, hyvin vaikeaa. Yhteistyötahoistamme Glinan tarhalla (Asociata A Doua Sansa) kuoli myrskyn takia kolme koiraa, yksi jäätymiseen ja kaksi tappelussa häkin hajottua lumen ja tuulen alla. Andan luona Frumusanissa ja Magdan Angels House tarhalla Giurgiussa on toistaiseksi vältytty turhilta kuolemilta, mutta se ei ole ollut paljosta kiinni. Andan luokse mm. tuotiin paikallisten lasten toimesta kaksi noin 1,5 kuukauden ikäistä kadulta löytynyttä koiranpentua, jotka olivat jo vajonneet koomaan ja ne saatiin Andan nopean toiminnan ansiosta virkoamaan henkiin. Apu tuli näille pikkuisille aivan viime tipassa ja moni kadulla ilman mitään apua elävä koira ei ole ollut yhtä onneaks.

Ankarin tilanne on Glinan tarhalla, sillä tarha sijaitsee keskellä suurta peltoaukeaa ja suojaa koirille ei ole nimeksikään. Tuuli, lumi ja pakkanen pääsevät esteettömästi koirien häkkeihin.

Myrskyn tuhoihin on saatu ensiapua paikallisilta vapaaehtoisilta auttajilta Glinalla, Andan ja Magdan luona sen sijaan vapaaehtoisia auttajia ei ole.

Ensi viikolla Romaniaan on luvattu jopa -25 c pakkasia. Ajatuskin siitä on kauhistuttava ja pelottava.

Pakkaskeräys järjestetään siis pahimman talven yli auttamiseksi yhteistyötarhoillamme Romaniassa. Kaikissa kohteissa tarvitaan tarvikkeita ja välineistöä, kuten kunnollisia lumilapioita, kolia, rakennustarpeita tuhoutuneiden tilalle ja uusien suojien rakentamiseksi, kuten vaneria, lautaa, aitaverkkoa, koirankoppeja, olkia lämmikkeiski koppeihin jne. Lisäksi lahjoitusvaroin tarhojen ihmisillä on mahdollisuus ostaa palveluita esim auraajilta, sillä pahimman myrskyn aikana esim Angels House- ja Glinan tarhoille pääsi ainoastaan kävelemällä useita kilometrejä.

Myös hyvälaatuinen ruoka ja ylimääräiset vitamiinit ovat nyt tarpeen, sillä ruoka on koirien ainoa energianlähde, jolla ne saavat pidettyä itsensä lämpiminä. Talviaikaan ruokaa kuluu lähes tuplamääriä ja lisäksi kaikki yhteistyökumppanimme ruokkivat säännöllisesti myös tarhojensa ulkopuolella, kaduilla ja pelloilla asuvia koiria.

Nyt jos koskaan pienikin apu on suurta ja lahjoituksilla kirjaimellisesti pelastetaan henkiä.

Oheinen video on kuvattu Glinan tarhalla 26.1. Videon loppuosassa näkee hyvin realistisesti tilanteen tarhalla, kun huomioi että häkkien aidat ovat todellisuudessa yli 2 m korkeita. Keräyksen yhteydessä olevat kuvat on otettu Glinalla 26-27.1.

http://www.youtube.com/watch?v=CpDCSAypnNc&feature=share

Jos haluat osallistua pakkaskeräykseen, osoita lahjoituksesi Pelastetaan Koirat ry:n lahjoitustilille FI72 1146 3500 3344 19. Kirjoita viestikenttään ”pakkaskeräys” sekä jos haluat osoittaa lahjoituksesi erityisesti jollekin taholle, esim ”Glina”, ”Anda”, ”Angels House”. Yhdistyksellä on maan laajuinen (Ahvenanmaata lukuunottamatta) keräyslupa 2020/2010/3364, joka on voimassa 23.12.2010-23.12.2012.

 

Lisätietoja antaa Katarina Vallin, katarina@pelastetaankoirat.com

 

KIITOS!