Tiedote 6.9.2017

Vuonna 2001 perustettu Pelastetaan Koirat ry on auttanut vuodesta 2011 alkaen Romaniassa, jossa arvioiden mukaan on mahdollisesti jopa EU-alueen pahin katukoiraongelma. Yhdistys keskitti toimintansa Romaniassa usean vuoden ajan Giurgiun maakunnassa sijaitsevalle yksityisen juristin johtamalle MAP-koiratarhalle. Tänä aikana ko. tarhalle saatiin vapaaehtoisella avulla, lahjoitusvaroilla ja monen monen tahon yhteistyöllä aikaan suuria parannuksia ja tarhan infrastruktuuri peruskuntoon.

Romaniassa on yhä edelleen huutava avuntarve ja on hyvin surullista, että eläinten hätää on niin paljon aivan kaikkialla. Meille tulee jatkuvasti avunpyyntöjä ja jokaiselle se paikka, jossa on henkilökohtaisesti nähnyt / kokenut tuon hädän, on se, jonne toivoisi eniten apua. Myös MAP-koiratarhalla avuntarve on yhä edelleen jatkuva, sillä eläimet tarvitsevat ruokaa, rokotuksia, sterilisaatioita, eläinlääkäriapua ja koteja.

Meidän on yhdistyksenä kuitenkin priorisoitava tarkoin omat voimavaramme ja resurssimme, jotta kykenisimme tekemään sitä, miksi Pelastetaan Koira ry yli 16 vuotta sitten perustettiin – auttamaan siellä missä avuntarve on vielä täysin elementaarisella tasolla ja missä jopa ihan pienen pienilläkin asioilla saadaan sellaisten eläinten elinolosuhteisiin parannuksia, joilla ei ole olemassa vielä yhtään mitään.

Zarkovica9_elo17Tästä syystä olemme päättäneet yhtenä avustuskohteena ottaa työn alle Kroatiassa sijaitsevan Žarkovica-koiratarhan ja yrittää saada apua tälle tarhalle, jossa yli 300 koiraa elää sodan runtelemilla raunioilla Dubrovnikin kukkuloilla. Tarhaa on vetänyt 2004 vuodesta lähtien Sandra Sambrailo, joka aloittaa vuoden joka ikisen aamun kantamalla ruokasäkkejä ja suuria vesikanistereita kivisen kukkulan rinteitä, jotta jokainen tarhan asukki ehtisi saada päivän ruoka-annoksensa.

Tarhalla ei ole sähköjä, ei juoksevaa vettä, vessaa tai montaa muutakaan nykyaikaisen elämän peruselementtiä. Osalla koirista on makuusijanaan kesät talvet vain kivinen ja tuulinen kukkulanrinne. Jokapäiväinen ruoka, juomavesi eikä eläinlääkäriin pääsy ole täällä varma asia, koska raha ei vain yksinkertaisest riitä, kuin aivan kaikkein välttämättömimpään.

Kenelläkään ei ole velvollisuutta tukea juuri meidän yhdistystämme. Anteliaimmallakaan ei ole velvoitetta lahjoittaa juuri meidän valitsemillemme avustuskohteille eikä yhdelläkään ihmisellä ole pakkoa olla auttamassa juuri meidän kanssamme. Me arvostamme kaikkea eläinten saamaa apua oli se sitten missä päin maailmaa hyvänsä. Me kunnioitamme lahjoittajiamme ja aivan kaikkea apua, jonka saamme. Me emme tule omalta puoleltamme mollaamaan entisiä tai tulevia yhteistyötahojamme tai ruotimaan kanssakäymisissä syntyneitä erimielisyyksiä missään yhteydessä!

Meidän oli nyt aika tehdä päätöksiä ja voimme vain toivoa, että moni avaa oman sydämensä näille lähes 350:lle apua todella kipeästi tarvitsevalle – sillä pienikin apu on oikeasti näille koirille suurta!

Olemme lähdössä avustusmatkalle Žarkovicaan syyskuun lopussa ja tulemme järjestämään pikaisen hätäapukeräyksen tarhan koirille. Otamme vastaan matkalaukkuihin mahtuvia koirien ensiaputarvikkeita, kuten Nutriplus-ravintogeeliä, ulko -ja sisäloishäätöjä, Vetramil-haavavoide/suihketta ym. eläinten lääkintään ja hoitoon liittyviä tarvikkeita.

Tietenkään emme ole myöskään hylänneet MAP:a vaan parhaillaankin esimerkiksi 1000 kilon ruokatilaus odottaa toimitusta sinne. Magda on luvannut ilmoittaa ruoan saapumisesta perille. Seuraamme tilannetta ja autamme mahdollisuuksiemme mukaan kuten tähänkin asti.