Viron turvapaikkaan erillinen ulkorakennus

15.06.2006

Yhdistyksen tavoitteena oli tämän kesän ja syksyn aikana rakentaa Viron turvapaikkaan erillinen ulkorakennus, johon saataisiin isomat tilat yhdistyksen kautta kotia etsiville eläimille, jotka eivät voi syystä tai toisesta jäädä tarhalle tai niistä luopuvaan kotiin. Päällimmäisenä näistä syistä on lopetusuhka. Tällä hetkellä turvapaikkana ja sitä vapaaehtoistyönä pitävien henkilöiden kotina toimiva rakennus ottaa vastaan apua tarvitsevia eläimiä niin paljon kuin tilat sen sallivat. Turvapaikan rakentaminen on tällä hetkellä varojen puutteen takia keskittynyt lähinnä alueen aitaamiseen, joka on sijainnin takia ensiarvoisen tärkeää, sekä turvapaikan tulevan rakennuksen kohdan raivaamiseen, jossa sijaitsee purkukuntoinen vanha rakennus.

Rakennustarvikkeiden keräyksestä suuri kiitos Koirahoitola Tassumäelle.

Lisää turvapaikasta:

EESTIN TURVAPAIKKA – LOOMADE VARJUTALU

Eestin turvapaikka – Loomade varjutalu Sijaitsee Tallinnan ulkopuolella pienellä 3000m2 tilalla. Tila on yksityisomistuksessa ja se on ostettu Pelastetaan Koirat-yhdistyksen varapuheenjohtajan Katarina Vallinin miehen, Rauno Leverin omistusasunnon myynnistä saaduilla rahoilla. Paikka ostettiin nimenomaan siitä syystä, että yhdistys saisi pienen turva/pysähdyspaikan hädänalaisille, kiireesti apua tarvitseville eläimille, joiden lähteminen suoraan omiin koteihin ei ole mahdollista. Varjutalu on eläinten turvapaikan lisäksi Katarinan ja Raunon koti, jossa he toivovat saavansa säilyttää pienen yksityisyyden.

Pelastetaan Koirat ry ei maksa vuokraa rakennusten käytöstä vaan kaikki tilat ovat korvauksetta eläinten käytössä. Pelastetaan Koirat ry avustaa Varjutalun hoitoeläinten ruokintakuluissa. Katarina työskentelee täysipäiväisesti ja vapaaehtoisena hylättyjen eläinten parissa. Rauno hankkii perheen omien eläinten ja ihmisten elannon käymällä töissä kodin ulkopuolella.

Varjutalun asuinrakennus on n. 100 vuotta vanha hirsirakenteinen talo, josta puuttuvat kaikki mukavuudet, kuten WC ja suihku. Lämmitys tapahtuu päivittäin puilla. Talon sähköjärjestelmä on niin vanha ja jopa vaarallinen, että se on ollut kokonaan poissa käytöstä maaliskuun -06 lopusta. Aluksi vesi taloon kannettiin ulkokaivosta. Katarina ja Rauno kaivoivat loppusyksystä vesiputkia ja viemäröintiä varten ojat ja poistovesisäiliön kuopan. Putkistot on asennettu ja kun sähköjärjestelmä saadaan toimivaksi, tulee taloon juokseva vesi.

Tilan alueella on vanha ränsistynyt navetta, jossa elää tällä hetkellä kaksi pelastettua hanhea. Navetta on kuitenkin niin huonokuntoinen, ettei sitä haluta käyttää koirien majoittamiseen ja sen kunnostus on järjetöntä, koska uuden rakentaminen tulee halvemmaksi. Tarkoituksena onkin purkaa vanha navetta ja aloittaa uuden, eläimille tarkoituksenmukaisen hoitolarakennuksen perustukset. Voimien ja rakennustarpeiden riittäessä, uutta hoitolarakennusta on tarkoitus rakentaa mahdollisimman pitkälle talveen asti. Kaikki työ joudutaan tekemään omakustanteisesti ja talkooväkeä kaivataan todella kipeästi auttamaan projektissa. Rakennustarpeet, neuvonta-apu ja työvoima ovat enemmän kuin tervetulleita.

Tällä hetkellä Varjutalun asukit elävät tilan päärakennuksessa yhdessä oman väen kanssa. Talossa on 2 suurta huonetta, joista toinen on rajattu hoitokoirien ja toinen kissojen käyttöön. Katarina ja Rauno asuttavat makuuhuonetta ja keittiötä yhdessä perheen eläinten sekä muutaman hoitolaisen kanssa. Myös eteistilat on otettu hyötykäyttöön kesäaikaan

Varjutalun tämän hetkisiä asukkeja ovat koirat: (Tilanne 13.5.2006) Ledi, Kuldne, Sheila, Tormi, Klod, Kutsikas, Kirp ja kissat: Siska, Samur, Ljoha, Zaiga, Sena ja Tigra. Nämä eläimet löytyvät sivuilta kotia etsivissä tai tulevat sivuille kun ovat valmiita kotiutettaviksi. Perheen omat eläimet ovat myös kaikki pelastettuja. Banzai ja Harri ovat Laagrin varjupaikan vanhoja vahtikoiria, joiden sopeuttaminen uusiin koteihin olisi ollut liian riskialtista. Koirat Candy, Papa, ja Lilia ja kissat Ivan ja Kuzja ovat myös Varjupaikasta. Ne muuttivat vuosia sitten Katarinan mukana Suomeen ja ovat sittemmin palanneet omistajansa mukana takaisin kotimaahansa. Aysha, Väikemees, Chane, Emme ja Fski ovat tulleet hoitoon, mutta jääneetkin myöhemmin pysyväisasukeiksi. Myös hanhet Elke ja Sastra taitavat jäädä Varjutalun vakituisiksi asukeiksi.

Eestin turvapaikan sijaintia ei julkisteta avoimesti, koska alue on Katarinan ja Raunon koti ja lisäksi tilan alueelle on jo nyt hylätty yöllä koiranpentu. Varjutalulla ei ole valitettavasti mahdollisuutta ottaa vastaan eläimiä, joiden tuloa ei ole järjestettu etukäteen.

Kuvia turvapaikasta laitetaan sivuille kun hoitolan rakentaminen edistyy.

Varjutalusta, hoitolaprojektista ja talkoista voi kysellä lisää Katarinalta puh +372 56 723 780 suomi/eesti ja Raunolta +372 56 737 889 eesti/venäjä/englanti

_____________________________________

Lisätietoja voi kysyä yhdistyksen toimihenkilöiltä.

Pelastetaan Koirat ry hallitus